3: Wat maakt een gravelstrook zo mooi?

De Kick van het Gravel racen

Oude Deventerweg

De Slag om Nijverdal – Ride4aSmile is dit jaar compleet vernieuwd en bevat een parcours met ongeveer 20% gravel en 80% asfalt. Voor deelnemers die dit niet willen is er ook een editie met 100% asfalt, meer informatie vindt je hierover bij de routes.

Snelheidsgevoel

Wanneer je over een gravelstrook rijdt krijg je het gevoel dat je een stuk harder rijdt dan over een asfalt weg met dezelfde snelheid. Op een gravelstrook zul je ook constant goed op moeten letten dat je niet in een kuil rijdt en het vraagt, vooral op een racefiets, meer van je technische vaardigheden om hard over een gravelstrook te rijden.

De natuur in

Dankzij de gravelstroken in de Slag om Nijverdal – Ride4aSmile is het mogelijk om nog dieper de natuur van het Sallandse Heuvellandschap in te gaan. Zo rijdt je over de ‘Oude Deventerweg’ dwars door de natuur, iets wat je wanneer je alleen op het asfalt rijdt niet gaat lukken.

Uitdaging

Tijdens de Slag om Nijverdal – Ride4aSmile krijg je als deelnemer altijd de keuze of je de gravelstrook wel of niet wil rijden. Zo staat er voor elke strook een bord met de lengte en de moeilijkheidsgraad van de gravelstrook. Er zijn vele verschillende gravelstroken uitgezocht, zo is de ‘Oude Deventerweg’ bijna 6 kilometer lang maar zo hard aangereden dat het net asfalt is. Na de ‘Motieweg’ op de Holterberg hebben we een korte strook waarin er afgedaald moet worden, met uiteraard een stuk hogere moeilijkheidsgraad.

Fabeltje

Veel mensen denken dat het rijden over een gravelstrook erg slecht is voor de fiets en de banden. Wanneer de gravelstroken droog liggen is dat niet het geval, alleen een klein laagje stof zal je op je fiets hebben na de tocht. Dit spoel je er met een beetje water zo weer af. Ook je banden kunnen dit prima aan. In de drie keer dat wij de route hebben verkend met drie personen hebben wij geen lekke banden gehad.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *