Maak je fiets zomerklaar!

Door deze stappen te volgen zorg je ervoor dat je fiets klaar is voor de zomer!

 

Veel mensen denken dat een onderhoudsbeurt bij de fietsenmaker moet gebeuren, maar wat als ik jou vertel dat je dit ook prima zelf kunt doen? Inderdaad! Laten we niet langer wachten en gelijk beginnen.

De eerste stap is natuurlijk het schoonmaken van de fiets. Tijdens het fietsen wordt de fiets natuurlijk erg vies en hier kunnen de onderdelen door aangetast worden. Vandaar dat het handig is je fiets schoon te spuiten met een tuinslang. LET OP: doe dit niet met een hogedrukspuit aangezien je hierdoor de fiets eventueel zou kunnen beschadigen.

De tweede stap is het controleren van de bewegende onderdelen van de fiets. Maar aan welke onderdelen moet ik dan denken? Tijdens het controleren van je fiets vink je volgende onderdelen af ter controle:

  • De ketting en tandwielen
  • Kettingspanning
  • Remmen
  • Naafversnelling
  • Versnellingen

 

Bij de derde stap komt het aan op het controleren van de bouten en moeren. Door weerstand tijdens het fietsen kunnen deze namelijk wat los gaan zitten of zelfs gaan roesten. Erg belangrijk om deze dus goed in de gaten te houden!

Vervolgens bij de vierde stap controleer je banden, niet geheel onbelangrijk! Want met een lekke band kun je namelijk niet fietsen. Zit er nog voldoende profiel op? Zijn er scheurtjes aanwezig? Heeft je fiets wel genoeg grip?

Ten slotte controleer je de verlichting. In de zomer blijft de zon natuurlijk wat langer hangen maar je moet natuurlijk met alle scenario’s rekening houden! Onder de verlichting vallen natuurlijk ook de gele of rode reflectoren.

Topper! Nu jij je fiets gecontroleerd hebt ben je helemaal klaar voor de aankomende (fiets)zomer! Mocht je zin hebben om na de zomer ook fanatiek door te fietsen, de Slag om Nijverdal wordt jaarlijks georganiseerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *